Oricum este unul din acele bricege ce te pot tine o viata si avand in vedere materialele din care este facut, calitatea ansamblului, renumele cred ca este o buna investitie.
Pret 179 RON la http://www.ironage.eu/
blog de familiarizare cu universul cutitelor
Ca si solutie constructiva lama este triplulaminata (adica sunt 3 straturi laminate). La exterior un otel inox si la interior un otel carbon. In acest fel se preiau avantajele ambelor materiale, lama este practic inoxidabila dar taisul este ca la un otel carbon. Totodata acest gen de constructie (laminare) aduce un plus de flexibilitate lamei.
Taisul este convex ceea ce se traduce printr-o rezistenta crescuta iar manerul dintr-un plastic cauciucat (thermorun) este foarte aderent, rezistent la lovire, zgariere si nu este afectat de umezeala.
Ca orice produs se bucura atat de aprecieri cat si de critici. Unii spun ca manerul ar fi cam subtire si taisul putin casant.
Pret: 499 RON la http://www.ironage.eu/
Fallkniven S1 - se doreste a fi un cutit bun la toate, vanatoare, pescuit, camping, etc. ....... practic compromisul perfect. Este un cutit foarte echilibrat care, la fel ca F1, se bucura de review-uri excelente din partea utilizatorilor.
Diferenta principala fata de fratele mei mic, F1, consta in forma lamei, grosime lamei mai mare (5 mm) si lungimea lamei deasemena mai mare (13 cm). In rest solutia constructiva este aceeasi cu plusurile si minusurile observate si la F1.In general S1 este un cutit ce se remarca printr-un echilibru excelent ce il recomanda pentru o larga varietate de treburi.
Pret: 629 RON la http://www.ironage.eu/
Acest gen de constructie in mod normal nu ofera un produs solid care sa poata fi abuzat. Bineinteles pot exista si exceptii.
Acum sa vorbim putin despre celelalte 2 tipuri constructive:
Full tang - poate si el la randul lui de 2 tipuri: primul este cel in care lama se poate observa pe toata lungimea manerului, considerat cel mai rezistent tip de cutit
Ex. lama se continua vizibil pe toata lungimea manerului
si al 2 lea tip cel rat tail tang (coada de soricel) la care manerul imbraca toata extensia lamei. Acest tip de cutit este foarte raspandit la cutitele nordice si la cutitele tip "bowie".
Ex. cutit nordic constructie rat tail tang
Multi considera al 2 lea format ca fiind mai putin rezistent la abuz decat primul. Totusi in timp cutitele tip rat tail tang s-au dovedit a fi foarte rezistente si trebuie avut in vedere ca sabiile au in general aceeasi solutie constructiva. Iar despre sabii cred ca oricine isi imagineaza ca erau construite pentru a fi abuzate destul de tare.
Partial tang - este si acesta un format foarte popular, intalnit la foarte multe cutite din toate colturile lumii. Cred ca pe buna dreptate cutitele partial tang sunt considerate ceva mai fragile decat cele full tang dar in functie de aria de utilizare a cutitului acest format poate reprezenta un bun compromis, adica un bun raport pret/calitate.
Ex. forme de taisuri
1. "Hollow ground" se obtine prin formarea a 2 suprafete concave pe laturi formand in partea de jos un tais foarte fin si ascutit. Este preferat de producatorii de cutite in masa pentru ca este un tais foarte usor de format pe utilaje. Acest format de tais este in general foarte ascutit si taie cu usurinta dar numai la suprafata, taieturile adanci sunt mai dificil de facut datorita faptului ca lama se ingroasa neliniar spre coama. Deasemnea acest format nu poate fi abuzat prea tare existand riscul de a se ciobi sau rolui destul de usor.
2. "Flat ground" taisul incepe sa se formeze chiar de pe coama lamei (partea neascutita). Din acest motiv este mai dificil de obtinut pentru ca trebuie indepartat foarte mult material din lama. Si la acest format se obtine un tais fin, foarte ascutit iar la taieturi adanci se comporta mai bine chiar decat "hollow ground" pentru ca lama se ingroasa liniar, la un unghi mic, pe toata sectiunea lamei. In general acest tais reprezinta un bun compromis intre forta de penetrare (taiere) si rezistenta. Un asftfel de tais veritabil este insa o raritate.
3. "Sabre ground" oarecum similar "flat ground" diferenta consta in faptul ca taisul incepe sa se formeze de pe la jumatatea lamei si din acest motiv la un unghi mai mare. Este un tais destul de rezistent dar nu la fel de ascutit ca formatele prezentate mai sus. Deci un format ce suporta destul de bine abuzul si din acest motiv se intalneste des la cutitele militare clasice.
4. "Chisel ground" asa cum ii spune si numele este un format foarte asemanator cu o dalta. Practic se indeparteaza material de pe o singura parte. Taisul se formeaza in general la un unghi de 30 de grade si rezulta un tais foarte ascutit, din acest motiv se regaseste la marea majoritate a cutitelor de bucatarie japoneze. Acest format este foarte usor de ascutit (se ascute pe o singura parte) dar taieturile adanci precise sunt greu de efectuat pentru ca geometria asimetrica a taisului tinde sa devieze lama de la traiectorie. Cutitele cu acest gen de tais, in functie de partea pe care se formeaza tasiul, sunt pentru dreptaci sau pentru stangaci.
5. "Double bevel" sau " Compound bevel" este o metoda de a imbunatati performantele unor lame facute din oteluri mai moi. Practic porneste ca un "Sabre ground" doar ca la final mai apare un tais la un unghi mai mare decat tasiul initial. In acest fel creste rezistenta la abuz a taisului datorita cantitatii mai mari de material din spatele zonei de contact (taiere). La acest format cu greu apar ciobituri sau fenomenul de roluire dar se sacrifica abilitatile de taiere. Acest format se intalneste intr-o mare varietate de combinatii de unghiuri.
6. "Convex ground" se formeaza cumva intr-un mod opus celui "hollow ground". Se obtine prin formarea a 2 suprafete convexe pe laturile lamei. Taisul este destul de ascutit dar totodata foarte rezistent pentru ca in spatele taisului este cantitate destul de mare de material (este atat de rezistent incat este folosit si la topoare). Acest format este preferat de faurarii de cutite si este obtinut, in general, pe benzi abrazive. Probabil singurul dezavantaj consta in faptul ca este destul de greu de ascutit (pe piatra chiar e nevoie de foarte bune abilitati de ascutire pentru ca unghiul se schimba mereu).
Asa cum am spus si la inceput exista foarte multe combinatii ale acestor formate in incercarea de a mentine avantajele a cel putin 2 forme de tais, fie tais fin, fie rezistenta, fie usurinta la ascutire.
O alta combinatie posibila consta in folosirea a 2 tipuri diferite de tais pe aceeasi lama pe diferite portiuni (daca lungimea sau forma lamei o permite).
Ex. lama straightback
2. "Clip-point" este practic o lama derivata din lama tip "straightback". Pricipala diferenta consta in faptul ca spre varf partea din spate capata o forma concava. Pe aceasta parte poate avea si un tais fals care odata ascutit poate taia si in locuri inguste sau scobi mai usor. Acest tip de lama are si bune calitati de taiere datorita taisului de forma curba. Este una dintre cele mai populare forme de lama intalnite la cutite un bun exemplu fiind cele de tip "bowie".
Ex . lama drop-point
5. "Spear-point" este defapt un "drop-point" la care varful ajunge sa se alinieze perfect cu centrul lamei (are "nasul" mai cazut). Acest format are, de obicei, dublu tais iar in unele cazuri partea din spate prezinta un tais fals sau poate fi ascutita doar partial (pe o anumita lungime). Datorita acestei geometrii varful este foarte usor de controlat, rezistent, dar neascutit (cu exeptia cazului in care lama este ascutita pe ambele parti) iar taisul este mai mult drept fata de variantele prezentate anterior.
Ex. lama spear-point
6. "Needle-point" sau "dagger" este un format utilizat in general pentru cutitele de lupta. Varful este aliniat cu centrul lamei in general (in unele variatii poate fi deviat putin in jos sau in sus). Avand 2 taisuri (ambele parti ale lamei ascutite) care se formeaza chiar din centrul lamei si o forma conica rezulta un varf foarte subtire care poate penetra foarte usor dar nu poate fi abuzat. In acest format taisul este drept sau prezinta o curbura redusa si din acest motiv nu se preteaza foarte bine la operatiuni de taiat sau retezat.
7. "Spay-point" este un format destul de putin popularizat. Caracterizat printr-un tais care se curbeaza brusc in zona varfului. Partea nescutita prezinta o inclinatie brusca care intalneste curbura taisului in zona varfului. Avand in vedere ca varful este aproape inutilizabil acest format se poate folosi mai mult la jupuirea vanatului.
Ex. lama "spay-point" (lama secundara)8. "Tanto" este un termen impropriu pentru ca forma ce se intalneste astazi la marea majoritate a cutitelor de acest fel nu mai are prea multe in comun cu forma traditionala japoneza a sabiilor de la care a fost imprumutat termenul. La sabiile traditionale japoneze forma "tanto" este mai apropiata de formatul "straightback" decat de forma aproximativa de dalta a cutitelor "tanto" moderne. La acestea din urma practic lama formeaza 2 varfuri: unul care vine in continuarea coamei cutitului (care la unele modele poate prezenta un unghi mic cu un tais secundar spre varf) si altul (obtuz) in zona in care se termina taisul principal. Acest format are avantajul varfului extrem de puternic dar datorita taisului drept (in foarte rare cazuri lama este putin curba) nu se preteaza atat de bine ca alte formate la utilizari generale la care este nevoie de operatiuni de taiere si retezare unde se simte nevoia unei curburi pe tais.
Ex. lama "sheepsfoot"
10. "Warncliffe" este defapt un "sheepsfoot" la care curbura partii neascutite este ceva mai gradata (mai mare).Ex. lama "warncliffe"
11. "Hook-blade" exact asa cum ii spune si denumirea seamana cu un carlig in sensul ca spre varf lama capata o forma concava. Acest cutit a fost folosit in mod traditional pentru gradinarit dar a incept sa fie folosit la activitati din ce in ce mai diverse. Deasemenea un format asemanator este folosit si la cutitele de lupta de gen "karambit".
Ex. lama "hook blade"Asa cum spuneam si la inceput pot fi multe combinatii si variatii ale formatelor prezentate mai sus.
Ex. cutit kukri
americanul bowie care a devenit foarte popular sau cutitele nordice ce reflecta foarte bine conditiile din nordul Europei (lama, in general, mai scurta si maner din lemn foarte potrivit pentru lucrul cu manusi).
Ex. cutit nordic
In ziua de azi cutitul continua sa fie o unealta importanta, desi mai mult pentru sport si munca decat pentru supravietuire, ca in trecut.
Odata cu dezvoltarea tehnologiei cutitele au devenit din ce in ce mai specializate putand fi achizitionate intr-o varietate foarte mare de forme si materiale.