vineri, 26 februarie 2010

Foarte, foarte scurt istoric

Cutitul este probabil prima si cea mai importanta unealta din istoria omenirii. Nici pana in ziua de azi nu si-a gasit un inlocuitor.
Cutitul a fost probabil pricipala unealta pentru procurarea hranei si a adapostului pentru stramosii nostri. In timp forma cutitului a evoluat foarte mult in functie de necesitati. La inceput, in epoca de piatra, cutitele erau fabricate din silex. Mult mai tarziu din cupru si bronz, iar la final din otel asa cum le cunoastem astazi.






Ex. de cutit din silex

Aproape toate tarile lumii au un cutit care reflecta cultura si istoria acelei tari. Ca exemple pot fi cutitele bolo ideale pentru lucrul cu trestia de zahar si jungla din Filipine,











Ex. cutit bolo

macetele (mai grele decat bolo) din America de Sud ideale pentru a inainta prin jungla deasa, cutitele kukri folosite de catre faimosii Ghurka,



Ex. cutit kukri

americanul bowie care a devenit foarte popular sau cutitele nordice ce reflecta foarte bine conditiile din nordul Europei (lama, in general, mai scurta si maner din lemn foarte potrivit pentru lucrul cu manusi).


Ex. cutit nordic

In ziua de azi cutitul continua sa fie o unealta importanta, desi mai mult pentru sport si munca decat pentru supravietuire, ca in trecut.
Odata cu dezvoltarea tehnologiei cutitele au devenit din ce in ce mai specializate putand fi achizitionate intr-o varietate foarte mare de forme si materiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu