vineri, 26 februarie 2010

Cutite identificate dupa forma lamei

Cutitele pot fi identificate dupa forma lamei. Sunt identificate cam 11 tipuri generale si multe altele derivate din acestea. Cu speranta ca nu voi face prea multe greseli sau nu voi plictisi prea mult voi enumera cele 11 tipuri principale. Denumirile, din pacate, vor fi in engleza (traducerea lor in limba romana ar fi poate irelevanta in anumite cazuri).

Sa incepem:

1. "Normal" sau "Straightback" , probabil cea mai comuna forma de lama. Se identifica printr-un tais de forma curba si partea din spate (coama) dreapta si neascutita (sper ca m-am facut inteles). Partea din spate nescutita si lata permite priza cu degetul apasat pe aceasta zona marind forta aplicata la taiere. Partea ascutita curba face ca forta din tais sa se concentreze pe o zona de contact mica usurand taierea. Un astfel de cutit fiind de obicei solid si destul de greu pentru marimea lui se preteaza atat la chopping (folosirea lui ca si un topor), taiat cat si scobit.

Ex. lama straightback

2. "Clip-point" este practic o lama derivata din lama tip "straightback". Pricipala diferenta consta in faptul ca spre varf partea din spate capata o forma concava. Pe aceasta parte poate avea si un tais fals care odata ascutit poate taia si in locuri inguste sau scobi mai usor. Acest tip de lama are si bune calitati de taiere datorita taisului de forma curba. Este una dintre cele mai populare forme de lama intalnite la cutite un bun exemplu fiind cele de tip "bowie".

Ex. lama tip clip-point

3. "Trailing-point" este caracterizat prin faptul ca varful cutitului este pozitionat "mai sus" sau deasupra liniei partii neascutite (coama) a lamei. In acest fel varful este in afara zonei de actiune a taisului, fara sa incurce prea mult. Punctul de interes al acestui format il reprezinta curbura generoasa ascutita foarte utila la taiat/retezat/jupuit. Forma aceasta de lama este foarte populara printre cutitele vanatoresti asa numitele "skinning".

Ex. lama trailing-point

4. "Drop-point" este deasemenea un format derivat din "straightback" cu diferenta ca spre varf partea din spate capata o forma convexa. In acest caz varful este mult mai puternic decat cel de la formatul "clip-point" si totodata pastreaza la partea ascutita o curbura generoasa. Datorita acestor caracteristici acest format se preteaza atat pentru cutitele vanatoresti cat si pentru cutitele utilitare (varf foarte puternic, rezistent la abuz).



Ex . lama drop-point

5. "Spear-point" este defapt un "drop-point" la care varful ajunge sa se alinieze perfect cu centrul lamei (are "nasul" mai cazut). Acest format are, de obicei, dublu tais iar in unele cazuri partea din spate prezinta un tais fals sau poate fi ascutita doar partial (pe o anumita lungime). Datorita acestei geometrii varful este foarte usor de controlat, rezistent, dar neascutit (cu exeptia cazului in care lama este ascutita pe ambele parti) iar taisul este mai mult drept fata de variantele prezentate anterior.
Ex. lama spear-point

6. "Needle-point" sau "dagger" este un format utilizat in general pentru cutitele de lupta. Varful este aliniat cu centrul lamei in general (in unele variatii poate fi deviat putin in jos sau in sus). Avand 2 taisuri (ambele parti ale lamei ascutite) care se formeaza chiar din centrul lamei si o forma conica rezulta un varf foarte subtire care poate penetra foarte usor dar nu poate fi abuzat. In acest format taisul este drept sau prezinta o curbura redusa si din acest motiv nu se preteaza foarte bine la operatiuni de taiat sau retezat.

Ex. lame needle-point

7. "Spay-point" este un format destul de putin popularizat. Caracterizat printr-un tais care se curbeaza brusc in zona varfului. Partea nescutita prezinta o inclinatie brusca care intalneste curbura taisului in zona varfului. Avand in vedere ca varful este aproape inutilizabil acest format se poate folosi mai mult la jupuirea vanatului.

Ex. lama "spay-point" (lama secundara)

8. "Tanto" este un termen impropriu pentru ca forma ce se intalneste astazi la marea majoritate a cutitelor de acest fel nu mai are prea multe in comun cu forma traditionala japoneza a sabiilor de la care a fost imprumutat termenul. La sabiile traditionale japoneze forma "tanto" este mai apropiata de formatul "straightback" decat de forma aproximativa de dalta a cutitelor "tanto" moderne. La acestea din urma practic lama formeaza 2 varfuri: unul care vine in continuarea coamei cutitului (care la unele modele poate prezenta un unghi mic cu un tais secundar spre varf) si altul (obtuz) in zona in care se termina taisul principal. Acest format are avantajul varfului extrem de puternic dar datorita taisului drept (in foarte rare cazuri lama este putin curba) nu se preteaza atat de bine ca alte formate la utilizari generale la care este nevoie de operatiuni de taiere si retezare unde se simte nevoia unei curburi pe tais.

Ex. lama "tanto"

9. "Sheepsfoot" s-ar putea spune in doua cuvinte ca e un "straightback" inversat, partea curba este neascutita iar partea dreapta este ascutita. Este un format dedicat utilitar la care varful nu are, de obicei, prea multe intrebuintari. Se prefera o parte curba neascutita pentru a obtine un tais cat mai lung si pentru un control cat mai bun (lama este ghidata cu degetele pe partea curba). Un astel de format este folosit la cutite de bucatarie japoneze Santuko (a care taisul prezinta totusi o mica curbura spre varf)si la cutitele unor unitati de interventii (spre exemplu daca se taie o centura de siguranta riscul de a rani victima cu varful este foarte redus la acest format). Tot acest format se preteaza foarte bine si la cioplit in lemn.

Ex. lama "sheepsfoot"

10. "Warncliffe" este defapt un "sheepsfoot" la care curbura partii neascutite este ceva mai gradata (mai mare).

Ex. lama "warncliffe"

11. "Hook-blade" exact asa cum ii spune si denumirea seamana cu un carlig in sensul ca spre varf lama capata o forma concava. Acest cutit a fost folosit in mod traditional pentru gradinarit dar a incept sa fie folosit la activitati din ce in ce mai diverse. Deasemenea un format asemanator este folosit si la cutitele de lupta de gen "karambit".

Ex. lama "hook blade"

Asa cum spuneam si la inceput pot fi multe combinatii si variatii ale formatelor prezentate mai sus.

3 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa parerea mea cutitele Karambit sunt cele mai interesante, mai ales daca esti si fan CS:GO. Mi-am luat cateva modele de pe www.karambit.ro

    RăspundețiȘtergere