joi, 18 martie 2010

Materiale pentru manere

Cred ca in acest moment ar fi timpul sa vorbim despre materialele din care se executa manerele in general. Spun in general pentru ca numarul de materiale din care se pot face manerele pentru cutite este limitat doar de imaginatie.

Abalon (mother of pearl) - se obtine din cochilie de molusca (melci, scoici, etc.). Este un material frumos care insa nu este la fel de rezistent ca alte materiale ce se folosesc la manere. Se preteaza mai mult pentru cutite de buzunar de care nu se abuzeaza la fel de mult ca un cutit utilitar de outdoor. Exista si imitatii de plastic ale acestui material.
Ex. material pentru maner "mother of pearl"
ABS - destul de larg raspandit la cutitele utilitare. Termoplastic cu foarte bune calitati mecanice gen rezistenta si duritate ceea ce-l face ideal pentru manere de cutit de care se abuzaeaza des.
Osul - osului i se da in general o textura de suprafata pentru a-i creste aderenta si pentru imbunatatirea aspectului. Dupa aceasta operatiune osul poate fi colorat. Datorita durabilitatii si usurintei in prelucrare acest material este des folosit pentru fabricarea de manere dar mai ales pentru bricege.
Fibra de carbon - este probabil cel mai puternic material sintetic usor. Se obtine din fibre de carbon tesute impreuna si stabilizate cu rasini. Are un efect vizual placut si este un excelent material pentru manere. Dar datorita procesului destul de laborios prin care se obtine fibra de carbon este un material destul de scump.
G-10 - se obtine din fibra de sticla imbibata in rasina, laminata si apoi bagata in cuptor. Rezulta un material usor si cu o rezistenta mecanica foarte mare. Ideal de folosit la bricege tactice si cu cutite cu lama fixa. Se gaseste intr-o varietate de culori.



Ex. material pentru maner G-10
Micarta - a ajuns sa fie o denumire generala pentru materialele obtinute din fibre imbibate in rasini. Se obtine printr-o metoda similara cu cea prin care se obtine G-10 diferenta consta in faptul ca in loc de fibre de sticla se foloseste panza sau hartie. Este un material foarte rezistent, usor, impermeabil si bun izolator. Datorita acestor calitati a ajuns un material foarte popular pentru manere de cutit si poate fi gasit intr-0 mare varietate de culori.
Piele - manerele din piele pot fi executate din straturi din piele lipite intre ele asezate perpendicular pe toata lungimea manerului sau ca un manson in jurul manerelor din alte materiale. Se intalnesc la unele cutite de vanatoare sau militare dar nu sunt la fel de rezistente ca alte materiale.
Ex. maner de cutit executat din starturi de piele

Corn - de la orice animal inzestrat cu asa ceva: cerb, taur, ren, elan, etc. Este foarte durabil si ofera o adereanta foarte bun, datorita acestor calitati este un foarte bun material pentru maner. Frumusetea consta in faptul ca fiind un material natural greu se gasesc 2 identice.
Lemn - foarte raspandit, desi nu este rezistent la umezeala. Totusi aceasta problema a fost rezolvata prin impregnarea cu material plastic (stabilizare). In urma acestui proces materialul poate fi folosit si la cutite de care se abuzeaza mult sau sunt expuse la umezeala. In functie de lemnul folosit (exotic sau nu) variaza si pretul final.
Plastic - mult mai usor de intretinut decat lemnul dar au dezavantajul ca in contact cu umezeala isi pierde aderenta (alunecoase) si in timp devine foarte casant.
Cauciucul - sub diferite forme (kraton) este preferat plasticului datorita durabilitatii si flexibilitatii lui.
Otel inoxidabil - rezistente dar alunecoase manerele din otel inoxidabil se folosesc de obicei in combinatie cu alte materiale (plastic, cauciuc, etc.) pentru a-i imbunatati aderenta. Pricipalul dezavantaj il reprezinta greutatea mare.
Titaniu - mai rezistent la coroziune chiar decat otelul inoxidabil are cam aceleasi avantaje ca si materialul mai sus mentionat. Avantajul il reprezinta faptul ca are o greutate redusa si se simte bine la mana ceea ce il face un material excelent pentru manere.
Paracord - unii prefera doar sa infasoare coada cutitului in paracord (cordelina) pentru o greutate scazuta si o buna aderenta.
Ex. cutit cu manerul infasurat in paracord

Practic orice material solid poate fi folosit pentru manere acest lucru face aproape imposibil ca toate aceste materiale sa fie cuprinse intr-0 astfel de descriere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu