vineri, 19 martie 2010

Tipuri de cutite

Cutitele se impart in 2 mari categorii: cutite cu lama fixa si bricege. Unii ar mai adauga si o a 3a categorie cutitele butterfly (fluture) sau balisong. Pe acesta din urma toata lumea il stie si cred ca nu sunt prea multe de spus legat de constructia lui.Ex. cutit "butterfly" sau "balisong"

Cutitele cu lama fixa sunt considerate cele mai rezistente la abuz datorita faptului ca nu exista piese mobile in constructia lor si se considera ca sunt de 2 tipuri:

Full tang - lama se continua pe toata lungimea manerului

Partial tang - lama se continua doar pe o anumita portiune din lungimea manerului.

Ar trebui sa existe si o a 3a categorie si anume cutitele cu lama aplicata pe maner ca binecunoscutele cutite de supravietuire cu manerul gol in care se pot depozita diverse obiecte.
Ex. cutit supravietuire cu manerul gol

Acest gen de constructie in mod normal nu ofera un produs solid care sa poata fi abuzat. Bineinteles pot exista si exceptii.

Acum sa vorbim putin despre celelalte 2 tipuri constructive:

Full tang - poate si el la randul lui de 2 tipuri: primul este cel in care lama se poate observa pe toata lungimea manerului, considerat cel mai rezistent tip de cutit


Ex. lama se continua vizibil pe toata lungimea manerului

si al 2 lea tip cel rat tail tang (coada de soricel) la care manerul imbraca toata extensia lamei. Acest tip de cutit este foarte raspandit la cutitele nordice si la cutitele tip "bowie".


Ex. cutit nordic constructie rat tail tang

Multi considera al 2 lea format ca fiind mai putin rezistent la abuz decat primul. Totusi in timp cutitele tip rat tail tang s-au dovedit a fi foarte rezistente si trebuie avut in vedere ca sabiile au in general aceeasi solutie constructiva. Iar despre sabii cred ca oricine isi imagineaza ca erau construite pentru a fi abuzate destul de tare.

Partial tang - este si acesta un format foarte popular, intalnit la foarte multe cutite din toate colturile lumii. Cred ca pe buna dreptate cutitele partial tang sunt considerate ceva mai fragile decat cele full tang dar in functie de aria de utilizare a cutitului acest format poate reprezenta un bun compromis, adica un bun raport pret/calitate.


Ex. cutit partial tang

Bricegele sunt o varianta de cutit mai comod de carat si mai sigura datorita lamei pliabile. Nu sunt la fel de rezistente ca si cutitele cu lama fixa dar datorita dimensinilor si a greutatii reduse sunt foarte practice si sunt preferate de multi. Bricegele se deosebesc, in afara de caracteristicile pe care le-am prezentat pana acum, in pricipal datorita mecanismului de blocare-deblocare a lamei. Principalele tipuri sunt:
- slip-joint - constructie intalnita la bricegele mai vechi. In acest caz, in pozitia deschis, lama nu este blocata, ea este tinuta in pozitie deschis de un arc. Lama se pliaza daca asupra ei se exercita o anumita forta.
- lockback - este un mecanism destul de sigur. Practic pe maner exista o piesa care vine in continuarea lamei in pozitia deschis si blocheaza in aceasta pozitie. In momentul in care se doreste plierea lamei se apasa pe coada piesei, se elibereaza lama si se pliaza in maner.
Ex. foarte popular tip de briceag cu sistem "lockback"

- linerlock - probabil cel mai folosit mecanism in prezent. In interiorul manerului, pe peretele
plaselelor, exista o foita metalica curba. In momentul in care lama se deschide foita, datorita curburii, se fixeaza in spatele lamei (in continuarea ei) mentinand briceagul in pozitia deschis. Pentru a debloca se impinge foita spre peretele plaselelor si lama, deblocata, se poate plia in maner. Unul dintre avantajele acestui sistem consta in faptul ca aceste operatiuni se pot face cu o singura mana.
- framelock - este defapt o varianta de linerlock. Diferenta consta ca rolul foitei metalice din interiorul manerului este luat de una dintre plasele. Exista o "decupare" in unul din peretii manerului care se aseaza in spatele lamei cand briceagul este deschis. Pentru deblocare se impinge spre exterior "decuparea" si lama poate fi pliata.

Acestea sunt principalele tipuri de mecanisme folosite pentru blocarea/deblocarea lamei cutitelor de tip briceag. Mai exista o multitudine de mecanisme gen: axislock - mecanism patentat de Benchmade, ringlock - intalnit la Opinel, etc.

Un comentariu:

  1. salut,am luat un briceag k la tip tanto si bineinteles era o replica la cold steel,dar nu era o probl k e replica ci mi.a placut designul,culoarea, pe lama scrie 715C,dar din art. tale nu am gasit nimic d genu,care app sunt foarte interesante,dar intrebarea e din ce material e fcta lama? nici nu cred k e mkr inoxidabila.

    RăspundețiȘtergere